lauantai 12. helmikuuta 2011

Neiti Etsivä haaste etenee, muutakin on luettu


Perulaistyttö Carla Ponce näyttää Paulalle pyöreää puulaattaa.Ikivanhassa esineessa on salakirjoitusta ja pitkähäntäisen apinan kuva.Sukutarinan mukaan laatta opastaa tulkitsijansa suuren aarteen jäljille.
Carla pyytää Neiti Etsivän apua ja kutsuu hänet ystävineen kotiinsa Peruun. Salakirjoituksen selvittäminen vie tytöt  muinaisen inkakulttuurin kukoistuspaikoille Kultaiseen kaupunkiin ja Macchu Picculle.
Mutta inkojen aarre kiinnostaa muitakin. Etsintäkuulutettu rikollinen El Gato onnistuu pääsemään laatan arvoituksen jäljille. Ehtiikö "Kissa" selvittää salakirjoituksen ennen Paulaa?
Neiti Etsivä Paula Drewin kotikaupungissa elää tuntemattomana Madame Aleksandra, entinen kuningatar, jonka henkilöllisyyden tuttu antiikkikauppias tulee paljastaneeksi. Tästä saa alkunsa jännnittävä tapahtumaketju. Madame Aleksandra pyytää Paulaa etsimään kateissa olevaa pojanpoikaansa, mutta käytettävissä on vain yksi johtolanka - haalistunut valokuva pojasta nelivuotiaana. Vaaralliset ja hämmästyttävät tapahtumat tempaavat Neiti Etsivän ja hänen ystävänsä nopeasti pyörteeseensä. Paljastaako perintökalleudesta löytyvä viesti ovelan huijarin? Ja missa on kadonnut prinssi?

Mitä ihmeen yhteyttä voisi olla golftähdellä ja hämähäkillä? Sitä Neiti Etisvä joutuu pohtimaan, kun kahden arvoituksen langat näyttävät kiertyvän toisiinsa. Naisten mestari Kim Vernon on yllättäen keskeyttänyt tärkeän kilpailun vaikka onkin siinä johdossa. Valmentaja pyytää Paulaa selvittämään syyn golfttähden omituiseen käytökseen. Samaan aikaan Neiti Etsivää on pyydetty auttamaan puhekykynsä menettänyttä naista jolla on jokin tärkeä viesti. Hän on pystynyt piirtämään vain kuvion joka muistuttaa hämähäkkiä.


Tämä kirja on monessa paikassa luokiteltu romantiikaksi, mitä se ei kyllä mielestäni ole. Kirja kertoo kyllä romantiikan ja rakkauden kaipuusta, mutta myös siitä, opimmeko kokemuksistamme ja auttavatko kokemuksemme kun vastassa on pelko loppuelämän viettämisestä yksin. Kun suojauksensa laskee, suojaavatko aikaisemmat kokemukset tuskalta ja auttavatko ne ymmärtämään tapahtunutta, vai lähdetäänkö joka kerta nollasta?

Mitä ihmisen mieli kestää? Onko itsensä myyminen todellinen vaihtoehto vai alku väistämättömälle alamäelle?Jos raha tulee "helposti", se myös menee helposti, ja kierre on valmis. Mikä voi tästä pelastaa? Pystymmekö itse ja mitä pitää tapahtua ennenkuin havahdumme? Mitä näkyy päällepäin, ja osaako merkkejä edes tulkita?  Elina Tiilikan Punainen mekko on yksi näkökulma itsensä myymiseen, syihin, vaikutuksiin ja lopullisiin seurauksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti